
SPOR SAKATLANMALARI VE FİZYOTERAPİSTİ
10 Ağustos 2020, PazartesiMerhaba,
Ben Fizyoterapist Furkan Güven. 2018 Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans mezunuyum; Bahçeşehir Üniversitesi’nde uzmanlığımı yapmaktayım. Fizyoterapi ile hikayem, sporcu geçmişim sayesinde erken yaşta başladı. Amerikan futbolu, hentbol gibi bulunmuş olduğum branşlar sayesinde hem spor hem de Fizik Tedavi camiası ile tanışıp şimdi icra etmekte olduğum mesleki yola girmeye karar verdim. Yine ilgi alanlarım ve deneyimlerim dolayısıyla klinik deneyimlerimi çoğunlukla sporcular üzerine devam ettirmekteyim.
Sizlerle buluşmuş olduğumuz bu köşede, Fizik Tedavi’ye dair birçok konu hakkında bildiklerimi aktarmak ve bu mesleği her birey tarafından doğru anlaşılmış hale getirmek istiyorum. Önce spor sakatlıklarını ve Spor Fizyoterapistini tanıyarak başlayalım.
Sporcu sakatlıkları müsabaka esnasında, öncesinde ya da sonrasında karşılaşmakta olduğumuz geniş yelpazesi olan bir durumdur. Nedenleri arasında: anatomik yatkınlık, yanlış antrenman, yanlış ya da eksik ısınma-soğuma, müsabaka sonrası yetersiz toparlanma, direkt travma, yanlış spor tekniği, tekrarlı zorlayıcı aktiviteleri sayılabiliriz.
Spor Fizyoterapisti olarak biz ise, yalnızca sakatlanma sonucunda karşılaşılan değil; sporun her aşamasında sporcunun takibini yapan kişileriz. Görevimiz; sezonun farklı zamanlarında sporcunun performansını değerlendirmek, sakatlığa yönelik risk analizleri yapıp önleyici rehabilitasyon uygulamak, müsabaka sonrası doğru toparlanma için girişimlerde bulunmak, sakatlık sonrası fizik tedavi uygulamak, sahaya dönüş sonrası performansın devamlılığını takip etmektir.
Sporcularda görülen sakatlıklar sedanter bireylerden farklı olarak daha komplike ve sahaya dönüşü de kapsadığı için daha uzun bir süreci kapsamaktadır. Sürekli takip gerektiren ve daha yoğun ilerleyen bir program çizer ve uygularız. Sporcunun en büyük farkı çizilen programın standardize edilebilecek hiçbir yaklaşımı olmamasıdır. Bu durum spora, sporcuya ve mevkiye özgü girişimlerle sağlarız. Tedavinin süresini de uygulanacak yöntemleri de sporcunun durumu belirler. Biz Fizyoterapistler ise hem tedaviyi idame ettirirken hem de sürekli değerlendirme halindeyizdir. Amacımız sadece sakatlığı iyileştirmek değil performansın da sakatlık öncesi durumuna döndürülmesidir. Bu doğrultuda sahaya dönüşü de fizik tedavinin ilerleyişi belirler.
KORUMALI FUTBOL HABERLER
-
2022 "KORUMALI FUTBOL 1. ve 2 LİG" REGLAMANI YAYINLANDI
-
ADAY HAKEM EĞİTİMDE BAŞARILI OLANLAR İÇİN
-
"ADAY HAKEM KURSU" BAŞVURULARI
-
İL HAKEMLİĞİ KURSU BAŞVURULARI
-
2022 YILINDA GÖREV ALACAK “HAKEMLERİMİZİN” DİKKATİNE!
-
2022 KORUMALI FUTBOL ANTRENÖR VİZE SEMİNERİ
-
KORUMALI FUTBOL MİLLİ TAKIM ADAY KADROSU AÇIKLANDI
-
KORUMALI FUTBOL MİLLİ TAKIM SEÇMELERİ İÇİN KULÜPLERİMİZE ÖNEMLİ DUYURU
-
KORUMALI FUTBOL KULÜPLERİMİZİN DİKKATİNE
-
KORUMALI FUTBOL 1.KADEME ANTRENÖRLÜK KURSU ANKARA
-
KORUMALI FUTBOL ANTRENÖRLÜK KURSU ANKARA İLİMİZDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
-
2021 KORUMALI FUTBOL SAĞLIK KARARLARI YAYINLANDI!
-
KORUMALI FUTBOL TEKNİK KURUL EK KARARLARI YAYINLANDI!
-
KORUMALI FUTBOL MERKEZ HAKEM KURULU VE TEKNİK KURUL TOPLANTILARINI ONLINE OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİK
-
"IRISH HOPE THROUGH FOOTBALL"