
SPORCULARDA ISINMA/SOĞUMANIN ÖNEMİ VE GERME EGZERSİZLERİNİN ROLÜ
02 Eylül 2020, ÇarşambaIsınma; en basit örneği ile düşük tempolu bir koşu aktivitesinden oluşabileceği gibi spora spesifik aktivitelerden ya da germe egzersizlerinden meydana gelebilir. Bu fazda amaç; kişiyi yapacağı aktiviteye uygun fiziksel duruma getirmektir. Yeterli kan dolaşımı, mental uyum, esneklik, çeviklik, hız ve mevkiiye özgü pratik sağlamak hedeflenir. Antrenman öncesi 5-10 dakika civarı tercih edilirken, müsabaka öncesi sporcu sahaya çıkana kadar aktif kalmak amacıyla ısınabilir.
Soğuma; sporcunun aktiviteden koparak değil, dereceli olarak ayrılmasını sağlar. Bu durum da performans sonrası yorgunluk, sakatlık riski ve fiziksel komplikasyonları minimuma indirir. Soğuma için yine ısınma periyodunda olduğu gibi, düşük tempolu kardiyo aktiviteleri, germe egzersizleri, gevşeme egzersizleri tercih edilmektedir. Antrenman sonrası 5-10 dakika civarı soğuma tercih edilirken, sporcu gevşediğini hissedene kadar gevşeme ve germelerine devam edebilir.
Germe egzersizine gelecek olursak, ısınma ve soğumanın en önemli yapı taşıdır. Peki ne anlama gelmektedir ve nasıl kullanılmaktadır?
Germe; kas, tendon gibi yumuşak dokuların en uzun pozisyona getirilirek esnekliklerini kazanmak için yapılan egzersiz türüdür. Germe egzersizleri statik germe, dinamik germe, balistik germe ve fizyoterapistin uyguladığı PNF tekniği olarak adlandırılan germe şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Statik germe, isminden de anlaşılacağı üzere kasın fizyoterapist ya da kişini kendisi tarafından en uzun pozisyona getirip beklenmesidir. Bu süre 10-30 saniye arasında değişmektedir. Dinamik germede kişi germeyi hareketle beraber yapar, kaslar bu germe tipinde aktif çalışır ve bekleme olmadığı için git-gel şeklinde yapılır. Balistik germe ise daha çok dansçı ve cimnastikçilerde gördüğümüz fırlatma tarzında hareketlerle yapılmaktadır. Son olarak PNF teknikleri, fizyoterapistin rehabilitasyonda ya da müdahalelerde gevşetme amaçlı kullandığı germe tipidir.
Sporcularda en sık kullanılan germe tipi dinamik ve statik germedir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda maç/müsabaka ve antrenman öncesi ısınmada daha çok dinamik germe tercih edilmektedir. Çünkü hareketli oluşundan ve kasları aktive ettiğinden dolayı performans, hız, kuvvet gibi parametreleri arttırdığı bulunmuştur. Maç ve antrenman sonrası soğumak için ise statik germe daha çok tercih edilmektedir. Statik germenin ise dinlenmeyi sağlayıp kasın kanlanmasına yardımcı olduğu bulunmuştur. Bu da yorgunluğu, performans sonrası ağrıları ve yaralanma riskini azaltmaktadır. Aktiviteyle kısalmaya meyillenen kas boyu normal boyuna uzatılıp kanlanma vasıtasıyla beslenerek; fiziksel kapasitenin korunması ve ilerlemeye açık hale getirilmesi hedeflenir.
KORUMALI FUTBOL HABERLER
-
2022 "KORUMALI FUTBOL 1. ve 2 LİG" REGLAMANI YAYINLANDI
-
ADAY HAKEM EĞİTİMDE BAŞARILI OLANLAR İÇİN
-
"ADAY HAKEM KURSU" BAŞVURULARI
-
İL HAKEMLİĞİ KURSU BAŞVURULARI
-
2022 YILINDA GÖREV ALACAK “HAKEMLERİMİZİN” DİKKATİNE!
-
2022 KORUMALI FUTBOL ANTRENÖR VİZE SEMİNERİ
-
KORUMALI FUTBOL MİLLİ TAKIM ADAY KADROSU AÇIKLANDI
-
KORUMALI FUTBOL MİLLİ TAKIM SEÇMELERİ İÇİN KULÜPLERİMİZE ÖNEMLİ DUYURU
-
KORUMALI FUTBOL KULÜPLERİMİZİN DİKKATİNE
-
KORUMALI FUTBOL 1.KADEME ANTRENÖRLÜK KURSU ANKARA
-
KORUMALI FUTBOL ANTRENÖRLÜK KURSU ANKARA İLİMİZDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
-
2021 KORUMALI FUTBOL SAĞLIK KARARLARI YAYINLANDI!
-
KORUMALI FUTBOL TEKNİK KURUL EK KARARLARI YAYINLANDI!
-
KORUMALI FUTBOL MERKEZ HAKEM KURULU VE TEKNİK KURUL TOPLANTILARINI ONLINE OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİK
-
"IRISH HOPE THROUGH FOOTBALL"